Bygningsfejl

Bygningsfejl, der også er kendt som astigmatisme, optræder ofte i kombination med nær- eller langsynethed.

Bygningsfejl forklaret

Hvordan opstår en bygningsfejl?

Hos det normaltseende øje er hornhinden meget regelmæssigt buet–som ovenfladen på en kugle. Et normalt øjes optiske system (hornhinde, linse og glaslegeme) dirigerer indkommende lysstråler (de billeder vi ser) således at de lander præcist i den centrale nethindes fokus–den såkaldte Makula, så det skarpeste billede dannes.

Denne afledning af lysstråler kaldes brydning, og måles i dioptrier. De forskellige andele af det optiske system, udgiver den samlede brydningskraft. Er brydningskraften korrekt, vises de billeder ser skarpt på nethinden.

 

Bygningsfejl

Hos et øje med bygningsfejl er hornhinden uregelmæssigt buet, og er formet mere som et æg end en kugle, hvilket forårsager at lyset brydes forskelligt i hornhindens forskellige kurver. Resultatet er et forvrænget billede: et punkt ligner f.eks. en streg. Den optiske korrektion sker ved en ændring af brydningskraften, så det indfaldende lys rammer præcist på nethinden – i princippet den samme effekt som opnås med en cylinderlinse.

Bygningsfejl

Hvilken behandlingsmetode er den rette for mig?

Forud for en behandling vil der altid blive foretaget en grundig indledende forundersøgelse og en grundig vejledning for at afgøre, om du er egnet til laserbehandlingen. Sikkerhed og diagnostik er de vigtigste faktorer ved forundersøgelsen. I nogle tilfælde afslører forundersøgelsen, at et patient ikke er egnet til en LASIK-behandling. I de fleste tilfælde vil patienten blive tilbudt en alternativ behandling, der vil kunne korrigere deres synsfejl.

 

Øjenlaserbehandling af bygningsfejl

Også i kombination med lang- eller nærsynethed   

 

Behandlingsmetode Bygningsfejl
eeLASIK/Femto-LASIK1 op til 4 dioptrier
PRK/LASEK
op til 3 dioptrier

1 Afhængigt af hornhindetykkelsen

 

Linsebehandling ved kraftig bygningsfejl

Også i kombination med lang- eller nærsynethed  

 

Behandlingsmetode Bygningsfejl             
Implanterbar kontaktlinse (ICL)1 op til 6 dioptrier

1 Patient yngre end 40-45 år

 

Linsebehandling ved bygningsfejl i kombination med alderssyn

Også i kombination med lang- eller nærsynethed 

 

Behandlingsmetode                      Bygningsfejl
Torisk multifokallinse1 op til 12 dioptrier

1 Patient ældre end 40-45 år

 

Ved en grå stær operationen kan samtidigt eksisterende nærsynethed, bygningsfejl eller alderssyn korrigeres i en og samme behandling.

 
Til toppen af siden