Langsynethed

Ved langsynethed har du svært ved at se objekter på kort afstand, og er måske afhængig af briller eller kontaktlinser. Ved en korrektion af dit syn, kan du slippe for besværet med briller og kontaktlinser og få dit gode syn tilbage.

Langsynethed (hyperopi) betyder, at du for det meste ser objekter skarpt på lang afstand, mens dit syn kontinuerligt forværres for objekter på nær afstand. Hovedpine forekommer ofte, da du skal anstrenge dig og knibe øjnene sammen for at fokusere.

Forskellen mellem et normaltseende og et langsynet øje

Et normaltseende øje danner skarpe billeder på nethinden, så du både ser nære og fjerne objekter tydeligt. Det optiske system (hornhinde, linse og glaslegeme) leder de indkommende lysstråler, således at det skarpeste billede dannes.

 

Afledningen af lysstråler kaldes for brydning og måles i dioptrier. Hvis brydningskraften er, som den skal være, ses der skarpe billeder på nethinden.

Det langsynede øje er typisk vokset for kort. En mere sjælden årsag til langsynethed er, at brydningskraften mellem hornhinden og linsen er for svag. I et langsynet øje samles lysstrålerne bagved nethinden, hvilket er grunden til, at nære objekter fremstår uskarpe. 

 

Der kan korrigeres for langsynethed, hvor brydningskraften øges, og brændpunktet flyttes foran nethinden.

 

Langsynethed

Hvilken behandlingsmetode er den rette for mig?

Hvis du lider af langsynethed, så har dit øje et brændpunkt bag nethinden, som gør dit syn sløret på kort afstand. En øjenbehandling kan ændre dette brændpunkt, hvilket vil hjælpe dig til at kunne se skarpt på kort afstand igen.

 

 

Ved en grå stær operation kan samtidigt eksisterende nærsynethed, bygningsfejl eller alderssyn korrigeres i den samme behandling.

 

Du vil altid komme til en grundig forundersøgelse, hvor dine øjne bliver målt på forskellige parametre, og på baggrund af det, vil det blive vurderet, hvilken behandling du er egnet til.

 
Til toppen af siden