Langsynethed – og hvad vi kan gøre ved det

Vil du gerne kunne se skarpt på kort afstand igen - uden briller eller kontaktlinser? Vi tilbyder forskellige behandlingsmuligheder til korrektion af langsynethed.

Mange mennesker er til dagligt afhængige af briller eller kontaktlinser på grund af langsynethed, eller i fagsprog hyperopi. Langsynede kan for det meste se skarpt i det fjerne, mens synet for nære objekter kontinuerligt forværres - og hovedpine forekommer ofte.

Forskellen mellem normalt syn og langsynethed

Det normaltseende øje danner skarpe billeder på nethinden, så både nære og fjerne objekter fremstår skarpe. Et normalt øjes optiske system (hornhinde, linse og glaslegeme) dirigerer indkommende lysstråler (de billeder vi ser) således at de lander præcist i den centrale nethindes fokus–den såkaldte Makula, så det skarpeste billede dannes.

Denne afledning af lysstråler kaldes brydning, og måles i dioptrier. De forskellige andele af det optiske system, udgiver den samlede brydningskraft. Er brydningskraften korrekt, vises de billeder ser skarpt på nethinden.

Det langsynede øje er typisk vokset for kort. En anden, mere sjælden årsag til langsynethed er at brydningskraften mellem hornhinden og linse er for svag. I et langsynet øje samles lysstrålerene først bagved nethinden. Dette forårsager, at nære objekter fremstår uskarpe. Jo kortere øjet er, jo værre er langsynetheden. I den optiske korrektion af langsynethed (f.eks. ved at bære briller eller LASIK/ RLE/ ICL) øges brydningskraften, så brændpunktet flyttes foran nethinden.

 

Langsynethed

Hvilken metode er den rette for mig?

Forud for en behandling vil der altid blive foretaget en grundig indledende forundersøgelse og en grundig vejledning for at afgøre, om du er egnet til laserbehandlingen. Sikkerhed og diagnostik er de vigtigste faktorer ved forundersøgelsen. I nogle tilfælde afslører forundersøgelsen, at et patient ikke er egnet til en LASIK-behandling. I de fleste tilfælde vil patienten blive tilbudt en alternativ behandling, der vil kunne korrigere deres synsfejl.

 

Øjenlaserbehandling af langsynethed

Også i kombination med en bygningsfejl

 

Behandlingsmetode Langsynethed
ee-LASIK/Femto-LASIK op til +3 dioptrier1

1 afhængigt af hornhindetykkkelsen

 

Linsebehandling ved kraftig langsynethed 

Også i kombination med en bygningsfejl

 

Behandlingsmetode Langsynethed
Implanterbar kontaktlinse (ICL)1 fra +3 dioptrier

1 Patient yngre end 40-45 år 

 

Linsebehandling ved langsynethed i kombination med alderssyn

Også i kombination med en bygningsfejl

 

Behandlingsmetode Langsynethed
Multifokal linse1 alle dioptrier

1 Patient ældre end 40-45 år

 

Ved en grå stær operation kan samtidigt eksisterende nærsynethed, bygningsfejl eller alderssyn korrigeres i en og samme behandling.

 
Til toppen af siden