Alderssyn | permanent behandling | Læs mere her

Alderssyn

Er du over 45 år, og får du sværere og sværere ved at læse aviser og bøger, lider du af alderssyn. Stort set alle rammes før eller siden i lav eller høj grad af alderssyn.

Vil du være fri for briller? Ny og moderne teknologi gør det muligt at korrigere alderssyn enkelt, hurtigt og smertefrit.

Kontakt os i dag og hør mere om dine muligheder for at sende dit alderssyn på pension.

Hvordan opstår alderssyn?

Alderssyn, der også kaldes presbyopi, udvikler sig typisk i 40-50 års alderen. Alderssyn forårsager typisk, at du får svært ved at se genstande i din umiddelbare nærhed skarpt.

Du bemærker, at alderssyn indtræffer, når små bogstaver i dæmpet belysning bliver svære at se. Armene er pludselig for korte til at læse en bog eller avis, og du har brug for læsebriller. Hvis du hele dit liv har lidt under nærsynethed eller langsynethed, vil du før eller siden udvikle alderssyn. Når en person med en eksisterende synsfejl udvikler alderssyn, opstår der et behov for en bifokal brille (eller flere forskellige briller), hvilket både kan være dyrt og besværligt.

Hvordan opstår alderssyn?

Alderssyn påvirker i første omgang kun at genstande i din umiddelbare nærhed fremstår uklare. Dette problem løser mange ved at holde det de skal læse lidt længere væk eller ved at anvende stærkere belysning. Som alderssynet udvikler sig, vil problemerne også opstå i mellemafstande, som ved computerarbejde, når du ser på dit ur eller læser prisskilte. Når alderssynet har udviklet sig til dette stadie, kan de fleste personer ikke længere holde læsematerialet langt nok væk til tydeligt at kunne læse det.

Alderssyn er hverken forbundet med svie, kløe eller smerter, og det er derfor kun det forringede syn du oplever. Der er derfor mange danskere, som lever med alderssyn i en kortere eller længere periode. Når livskvaliteten bliver sænket tilstrækkeligt på grund af synsproblemer, kan en operation mod alderssyn anbefales. Oplever du problemer med alderssyn i det daglige, er det på tide, at du konsulterer en øjenlæge.

Hvem rammes af alderssyn?

Alderssyn rammer alle. Før eller siden vil det også ramme dig, og du vil få brug for læsebriller. Det gælder, uanset om du aldrig har haft brug for briller eller har lidt af nærsynethed eller langsynethed. Hos langsynede personer forværres den allerede svage synsstyrke ved korte afstande. Derimod er nærsynede personer nødt til at tage brillerne af for at være i stand til at læse eller anvende flerstyrkebriller.

Permanent løsning til alderssyn?

Alderssyn kan behandles med trifokale linser. Trifokale linser fra Zeiss viser, at 90 procent af alle behandlede patienter hos EuroEyes har lagt brillerne permanent på hylden. Den trifokale linse, som erstatter øjets naturlige linse, holder resten af livet, og dit forbedrede syn vil derfor være permanent.

Årsager til aldersbetinget synsnedsættelse

Unge øjenlinser

For at kunne se skarpt både tæt på og langt væk har vores øjne blandt andet brug for en elastisk øjenlinse. Den sørger for, at når øjet skal se noget i det fjerne, sendes det indfaldene lys ind på nethinden, hvor det samles i et brændpunkt (Figur 1). En ung øjenlinse er blød og fleksibel. Øjets ringmuskel hjælper linsen til at stille skarpt ved at ændre den elastiske linse til at blive mere buet, jo tættere på det, øjet skal se, befinder sig (Figur 2 og 3). Denne proces kalder man akkommodation. Gennem denne tilpasning sikrer linsen, at vi på forskellige afstande kan se skarpt og ubesværet fiksere på bestemte genstande.

Alderssyn_langsynethed_langsynet_øjenoperation euroeyes
Alderssyn_langsynethed_langsynet_øjenoperation euroeyes
Alderssyn_langsynethed_langsynet_øjenoperation euroeyes

 

Øjenlinser, der er ældre end 45 år

Genstande i det fjerne kan som før stadig nemt ses og afbilledes, da linsen er flad i udgangspositionen. Linsens evne til at runde sig, for bedre at se objekter der befinder sig tæt på, bliver med alderen dårligere. Gennem aflejringen af uopløseligt protein i øjenlinsen bliver den bløde linsekerne år efter år mere fast og hård. Linsens akkommodationstab er en proces, der kommer snigende. Ved genstande tæt på formår øjet ikke længere at samle de indfaldene lysstråler på nethinden. De samles derimod først i et punkt bag nethinden (figur 5 og 6). Hermed opstår der problemer med at læse, og senere vil der også opstå problemer med at arbejde ved computer, da synet bliver mere uskarpt.

Alderssyn_langsynethed_langsynet_øjenoperation euroeyes
Alderssyn_langsynethed_langsynet_øjenoperation euroeyes
Alderssyn_langsynethed_langsynet_øjenoperation euroeyes

Alderssyn hos langsynede og nærsynede

En langsynet person kan få symptomer på alderssyn tidligere end en normaltseende eller en nærsynet. Dette skyldes, at en del af akkommodationen ofte bruges til at afhjælpe øjets langsynethed. Derfor vil der være mindre akkommodation tilbage til læsesynet.

En nærsynet person vil ikke i samme grad have haft brug for akkommodationen. Derfor kan de ofte klare sig i længere tid ved at tage brillerne af, når de skal læse.

Hvilken metode er bedst for mit alderssyn?

Alderssyn kan hverken behandles eller afhjælpes med medicin eller synstræning. Takket være moderne teknologi tilbyder vi hos EuroEyes forskellige behandlinger til korrektion af alderssyn og dermed et brillefrit liv.

En af behandlingsmetoderne er indsættelsen af trifokale linser, som samtidig kan udligne andre eksisterende synsfejl.

Under en uforpligtende forundersøgelse informerer vi dig om, hvilken metode, der egner sig bedst til netop dine øjne.

Linseoperationer til behandling af alderssyn

I kombination med nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl.

ProcedureNærsynethedLangsynethedBygningsfejl
Trifokale linser1jajaop til 12 dpt*

1 patient ældre end 40-45 år   |   2 med begyndende alderssyn   |   * toriske trifokale linser

Efter en linseudskiftning med den trifokale linse vil du aldrig opleve grå stær.

Har du spørgsmål, eller ønsker du at bestille tid?

+45 7027 4553

 

Gå til kontaktsiden her