close

Vores telefoner er åbne kl. 8:30-17 på alle hverdage.

Du kan også kontakte vores klinikker direkte her: Aalborg · Århus · Herning · Esbjerg · København

Slide

Nyheder

Back

Sommeren er på vej – men hvordan beskytter man egentligt sine øjne mod solen?

Sommeren er på vej, dagene bliver længere, og vi får flere solskinstimer. Alt dette er selvfølgelig rigtig dejligt, men det er også på denne tid, at du skal huske at beskytte ikke kun huden men også øjnene mod UV-stråling.

Dette skyldes, at UV-lys kan medføre akutte såvel som kroniske øjenskader, og der derfor vigtigt at beskytte øjnene mod stærkt sollys med f.eks. passende solbriller.

Hvis lysintensiteten er for høj, kan den følsomme nethinde blive midlertidigt eller permanent beskadiget, og derfor bør man aldrig se direkte ind i solen.

Eksempler på akutte øjenskader på øjnene er bl.a. overfladiske forbrændinger af øjets hornhinde eller betændelse i øjets bindehinde. Ligesom en solskodning på huden sætter denne ”solskoldning” sig på øjenoverfladen efter et par timer og er forbundet med svær smerte, hævelse samt midlertidige synsproblemer og tårer. Symptomerne aftager inden for otte til tolv timer, og kan afhjælpes med smøring af øjensalver og øjendråber for at understøtte helingsprocessen.

Derudover fremmer UV-stråler også ændringer i bindehinden, såsom pterygium, hvor bindehinden i øjeæblet vokser over hornhinden eller pinguecula, en primært kosmetisk forstyrrende degeneration af bindehinden.

Derudover kan forskellige former for hudkræft også påvirke øjenoverfladen og huden omkring den.

For meget Uv-stråling kan føre til, at grå stær udvikles hurtigere på lang sigt. Det er dog ikke fastslået, om Uv-stråler også fremmer udviklingen af ​​aldersrelateret makuladegeneration – også kaldet AMD – der en skade på den del af nethinden, makula, hvor det skarpe syn dannes.

Øjenbeskyttelse mod UV-indeks på 3

I tilfælde af moderat til stærkt sollys skal du beskytte dine øjne mod akut eller kronisk skade ved at bære en hat eller en tophætte eller passende solbriller. Dette gælder også for unge mennesker og især for mennesker, der arbejder meget udendørs og derfor i stigende grad udsættes for stærk solstråling.

Det anbefales, at øjnene beskyttes ved et UV-indeks på 3 eller derudover. UV-indekset er ofte angivet i vejrudsigter, og forskellige vejr-apps oplyser også om dette.

Også solbriller kan bruges som beskyttelse mod UV-stråler, men det er dog vigtigt at bemærke, at der er forskel på solbrillernes ”kvalitet”.

Solbriller skal mærkes med “UV400” -tegnet og beskytte øjet mod stråling fra siden. Solbrillernes egenskaber er beskrevet i DIN EN ISO 12312-standarden, hvor fem forskellige blændingskategorier er defineret.

Solbriller i kategori 2 eller 3 er tilstrækkelige i hverdagen. Kategori 4-briller bruges under ekstreme forhold som f.eks. på gletschere, og disse er derfor ikke egnet til f.eks. kørsel, da de formørkner det visuelle indtryk for meget.

Om EuroEyes

Ved en øjenbehandling hos EuroEyes kan du slippe af med dine briller, læsebriller og kontaktlinser. Vi tilbyder både linse- og laserbehandlinger, og vi hjælper både med korrektion af nærsynethed, langsynethed, alderssyn, bygningsfejl og grå stær.

Er du også interesseret i en behandling hos EuroEyes, eller vil du gerne vide mere om os? Ring til os på 7027 4553 eller book en gratis synsundersøgelse. Vi ser frem til høre fra dig.

Eller bare ring til os gratis.

7027 4553

Mandag til fredag: 08:30–17:00 Lørdag: 10:00–15:00

Book tid til uforpligtende gratis synsundersøgelse