Grå Stær operation - Sikker behandling af grå stær | EuroEyes

Grå Stær

Grå stær (Katarakt) er den hyppigste øjensygdom i Danmark. På årsbasis bliver der opereret 40.000 patienter for grå stær. En stor del af disse operationer foretages af specialiserede læger på EuroEyes’ topmoderne klinikker i Danmark.

For mange lyder en øjenoperation som et voldsomt indgreb, men operationen er blot et hurtigt, ambulant indgreb, som ikke kræver nogen indlæggelse.

Er du én af de mange danskere, der er ramt af grå stær?

Grå stær er en øjensygdom, der rammer øjets linse og er den hyppigst forekommende øjensygdom i Danmark. Der findes kun én effektiv måde at behandle for grå stær. Det er ved en operation, hvor den naturlige linse udskiftes med en kunstig linse.

Sikker behandling med kompetent lægeteam

Når du behandles på én af EuroEyes’ klinikker, er du sikker på en behandling af høj kvalitet. Vi anvender kun det bedste udstyr, og vores team af læger er blandt de førende inden for deres felt i Europa. Du er derfor i sikre hænder gennem hele forløbet – både før, under og efter din behandling. 

Grundigt behandlingsforløb

Hos EuroEyes afholder vi en uforpligtende øjenlægekonsultation for at finde ud af, hvilken behandlingsmetode der passer til dig og din situation. Her fastslår vi dit behov, og hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig. Konsultationen varer omkring 30 minutter, hvor du får opmålt dine øjne og oftalmologiske specialister i detaljer forklarer dig, hvordan behandlingen kommer til at foregå på selve dagen. Efter behandlingen ser vi dig til opfølgende kontroller. 

Har du spørgsmål, eller ønsker du at bestille tid?

+45 7027 4553

 

Gå til kontaktsiden her

Fremgangsmetoden for behandling af katarakt – uklarheder i øjets linse

Grå stær operation – trin for trin

Inden behandlingen bedøves øjet med bedøvende øjendråber. Operationen foretages ambulant og varer som regel 15 min. pr. øje.

Den grå stær korrigeres ved hjælp af et refraktivt linseudskift, hvor den naturlige linse erstattes med en kunstlinse. Den naturlige linse befinder sig umiddelbart under regnbuehinden og består af to dele: linsekernen og linsekapslen.

Grå stær_operation_bedøvende øjendråber

Først fjernes patientens naturlige linse. Et lille cirkulært indsnit foretages i linsekapslen, hvorigennem linsekernen fjernes. Linsekapslen efterlades i øjet og fungerer som ”holder” til den nye linse.

refrativt linseudskift_grå stær

Herefter bliver den nye kunstlinse indsat. Linsens styrke er nøje udregnet forud for operationen baseret på præcise ultrasoniske opmålinger. Hver patient modtager en specialfremstillet kunstlinse, der holder resten af livet. Det kan enten være en monofokal eller trifokal linse. Da en monofokal linse kun har et brændpunkt, vil patienten stadig have brug for briller efter operationen. En trifokal linse har derimod flere brændpunkter – patienten kan derfor stille skarpt på forskellige afstande og vil ikke have brug for briller.

kunstlinse_grå stær operation

Linsetyper ved en grå stær operation

Fordelene ved trifokale linser sammenlignet med monofokale linser

En operation for grå stær kan udføres med enten monofokale – eller trifokale linser. Trifokale linser har adskillige brændpunkter og har dermed én væsentlig fordel: efter behandlingen vil patienten have et godt syn på både korte og lange afstande – uden brug af briller. I modsætning hertil har monofokale linser kun ét brændpunkt og kan derfor kun give et godt syn på enten kort eller lang afstand. En patient, der er opereret for grå stær med en monofokal linse, kan derfor ikke helt undgå brug af briller.

Yderligere tekniske detaljer om trifokale linser

Optikken i de trifokale linser, der anvendes af EuroEyes, udfærdiges ved hjælp af den patenterede SMP-teknologi: gennem en særlig procedure bliver lysspredningsfænomener, som altid optræder med trifokale linser, stærkt reduceret. Det positive udfald: færre blændinger og færre glorie-effekter. 
Derudover sørger den asfæriske optik for en optimeret billedkvalitet og et forbedret kontrastsyn under nedsatte lysforhold, som f.eks. dæmpet belysning eller nattens mørke.

trifokale linser_øjenoperation_linseoperation

Til beskyttelse af den følsomme nethinde er linsen, udover et UV-filter, udrustet med et valgfrit udvidet lysbeskyttelsesfilter. Denne beskyttelsesfunktion bliver inden for oftalmologien især benyttet til forebyggelse af Macula-Degeneration (AMD) eller til patienter, der allerede lider under AMD.

Add on linser

EuroEyes kan tilbyde patienter, der allerede har fået grå stær operation (hvor linsen er udskiftet) eller hvis der efterfølgende skal finjusteres efter en multifokal linseudskiftning, at indsætte en Add On linse, så man fremover hverken skal bruge afstands- eller læsebriller.

Læs mere om metoden her

Behandlingsforløb

1. Uforpligtende konsultation

 • Vi fastslår, hvilken behandlingsmetode der er den bedste for netop dine øjne og kontrollerer, om du er egnet til denne behandling
 • Undersøgelsen varer typisk 30 minutter
 • Oftalmologisk undersøgelse og opmåling af dine øjne
 • Øjenlægen forklarer detaljeret om behandlingen
 • Forud for denne undersøgelse bør du ikke have båret hårde kontaktlinser i to uger eller bløde kontaktlinser i tre dage
 • Vær venligst opmærksom på, at du ikke bør køre bil efter forundersøgelsen, da der anvendes pupiludvidende øjendråber

2. På behandlingsdagen

 • Vi anbefaler, at du på behandlingsdagen klæder dig i behageligt tøj
 • Medbring gerne en ledsager, hvis det er muligt
 • Du kan spise og drikke, som du plejer, men du skal gerne undgå rygning
 • Af hygiejnemæssige årsager er det vigtigt, at du undlader brug af al makeup og parfume
 • Vi giver dig gerne lidt beroligende medicin inden behandlingen
 • Bedøvende øjendråber
 • Det ambulante indgreb varer omtrent 10-15 min. pr. øje
 • Efter behandlingen er du ikke selv i stand til at køre bil

3. Efter behandlingen

 • Gnid dig venligst ikke i øjnene
 • Anvend øjendråber efter lægens anvisning
 • Kunstige øjendråber efter behov
 • Du kan vende tilbage til dit arbejde efter 2-4 dage
 • Du kan genoptage sportsaktiviteter efter ca. 1-2 uger og undgå i første omgang svømning og sauna
 • Kontrollerende undersøgelser sker dagen efter operationen og en måned efter. Ved behov for flere kontrolbesøg aftales dette

Ofte stillede spørgsmål om grå stær

Kunstlinsen består af et materiale, der nemt tolereres af kroppen, hvorfor afstødningsrisikoen ikke eksisterer i praksis.

Behandlingen mod grå stær er en øjenoperation. Ved operationen foretages der en ambulant kirurgisk erstatning af øjets naturlige linse. Øjets naturlige linse er blevet sløret grundet den grå stær, og den udskiftes derfor med en kunstlinse.

Selve operationen for grå stær foregår ved, at der foretages et lille cirkulært snit i linsekapslen, hvorved linsekernen kan fjernes. Linsekapslen forbliver i øjet og kommer til at fungere som en holder til den nye linse. Herefter kan den nye kunstlinse indsættes og erstatter dermed den naturlige linse.
Den kunstlinse, der indsættes, er fremstillet til individuel brug og er baseret på præcise ultrasoniske opmålinger. Hver patient, der behandles for grå stær, modtager dermed en specialfremstillet kunstlinse. Kunstlinsen er udformet til at holde resten af livet.

Linsen som indsættes vil typisk være en multifokal linse. En multifokal linse har flere brændpunkter, hvilket muliggør at både nærsynethed og langsynethed forsvinder. Derfor er det i de fleste tilfælde muligt at lægge brillerne på hylden.

Takket være bedøvende øjendråber kan man kun mærke et let tryk under behandlingen. Efter behandlingen har man som regel ingen smerter.

Nej, man kan ikke mærke den implanterede intraokulære linse, og man kan heller ikke se den.
Der findes to forskellige typer Phake intraokulære linser: forkammerlinser og bagkammerlinser.

Grå stær opstår ofte som følge af aldring. Cellerne i øjets linse dør og udskiftes ikke, som i de fleste af kroppens andre organer, men lægges derimod uden på de eksisterende celler. For at linsen forbliver klar kræves det, at disse celler og deres proteinindhold ligger i meget præcise mønstre. Med årene kan der komme uregelmæssigheder, der forsager linsen til at blive uskarp.
Proteinindholdet i cellerne gør også, at linsekernen hærdes med alderen og ikke længere er i stand til at bue linsen på den korrekte måde. Det betyder, at brændpunktet forskydes på nethinden ved korte afstande. Grå stær kan dermed opfattes som kroppens naturlige forfald.

Grå stær opstår i langt de fleste tilfælde som følge af aldring, men for at beskytte sig selv, bør man i størst mulig grad beskytte sig mod følgende påvirkninger, som kan øge risikoen for grå stær:

 • Røntgenstråler – enten infrarøde eller ultraviolette stråler
 • Øjenskader og gentagne inflammationer af regnbuehinden
 • Rygning – både passiv og aktiv
 • Længere behandlingsforløb med binyrebarkhormon

Grå stær kan dog også opstå i forbindelse med sygdomme som sukkersyge (diabetes mellitus) og øvrige stofskiftesygdomme. Desuden kan sygdom under graviditet øge risikoen for, at barnet fødes med grå stær. Kun i sjældne tilfælde fødes børn med grå stær.

Grå stær opdages typisk af optikeren. Herefter stiller øjenlægen den endelige diagnose og vurderer graden samt typen af grå stær.

Det er muligt at få tilskud til behandling af grå stær. Hvis du er medlem af sygeforsikring “Danmark”, kan du modtage tilskud. For at få tilskud skal du være medlem af gruppe 1, gruppe 2 eller gruppe 5 med tilvalget: operation i de umiddelbart forudgående 12 måneder. Vi anbefaler dog altid, at man kontakter sygeforsikring Danmark inden en operation for grå stær.

Forværring af synet ved grå stær er meget individuel, og det er derfor op til den enkelte, hvornår en operation er passende. Ved grå stær er der hverken svie eller smerter, hvorfor det udelukkende kommer til udtryk gennem forværret syn. Får man problemer med sit syn i det daglige, er det på tide at kontakte sin øjenlæge.
Hvis grå stær ikke behandles, forværres det yderligere, og synet aftager gradvist.

Ventetiden for at blive opereret for grå stær afhænger af, hvor mange patienter vi har på det givne tidspunkt. Du skal desuden være opmærksom på, at der kan forekomme ventetid på både forundersøgelsen og selve operationen for grå stær.
Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre nærmere eller bestille en tid til din grå stær operation.