Sådan undgår du tørre øjne i vinterkulden

Det er småt med lyse timer, temperaturen falder, og vi holder os mere og mere inden døre. Den adfærd går ud over vores øjne, der tørrer ud i vinterkulden.

Sådan undgår du tørre øjne i vinterkulden

Kulde forringer fugtbalancen i øjnene, og derfor oplever mange at have kløende og irriterede øjne om vinteren. Tørhed i øjet kan gøre synet sløret og danne bygkorn under øjenlåget, som fører til endnu mere tørhed. En ond cirkel, der i sidste ende kan føre til en meget ubehagelig betændelsestilstand i øjet, der kun kan afhjælpes med medicin. Det er oftest ældre mennesker og folk med kontaktlinser, der døjer med tørhed i øjnene.Ved EuroEyes i Aalborg ser øjenkirurg Jannik Boberg-Ans jævnligt patienter med tørre øjne. Han giver derfor sine bedste råd her:

Blink

“Når luftfugtigheden bliver lavere, bliver det ekstra vigtigt selv at fugte øjnene. Det gør man ved at blinke. Jo hårdere, man blinker, jo mere sekret bliver der presset ud i øjnene,” siger Jannik Boberg-Ans.

Det er især når vi sidder ved computere og iPads, at vi glemmer at få blinket. Blinkefrekvensen nedsættes faktisk med op til 60 procent foran computerskærmen.

Massér øjenlågene

“Tryk blidt hen langs øjenvippekanten og hold trykket i 5-8 sekunder. Man kan også massere øjenlåget forsigtigt med varmt vand, mens man er i bad,” siger øjenkirurgen.

Brug øjendråber

“Hvis man allerede har tørre øjne, kan man dryppe kunstige tårer i sine øjne. Det vil få generne til at forsvinde, men det løser ikke den oprindelige ubalance i øjet,” siger Jannik Boberg-Ans.

Væk med kontaktlinserne

“Kontaktlinser forhindrer øjet i at blive fugtet. Derfor kan det være en god idé at skifte linserne ud med briller eller få en øjenoperation,” siger øjenkirurgen.

Klippet starter efter 55 sekunder.