Sådan undgår du tørre øjne i vinterkulden

Det er småt med lyse timer, temperaturen falder, og vi holder os mere og mere indendøre. Den adfærd går ud over vores øjne, der tørrer ud i vinterkulden.

Sådan undgår du tørre øjne i vinterkulden

Kulde forringer fugtbalancen i øjnene, og derfor oplever mange at have kløende og irriterede øjne om vinteren. Tørhed i øjet kan gøre synet sløret og danne bygkorn under øjenlåget, som fører til endnu mere tørhed. En ond cirkel, der i sidste ende kan føre til en meget ubehagelig betændelsestilstand i øjet, der kun kan afhjælpes med medicin. Det er oftest ældre mennesker og folk med kontaktlinser, der døjer med tørhed i øjnene. Ved EuroEyes i Aalborg ser øjenkirurg Jannik Boberg-Ans jævnligt patienter med tørre øjne. Han giver derfor sine bedste råd her:

Blink

“Når luftfugtigheden bliver lavere, bliver det ekstra vigtigt selv at fugte øjnene. Det gør man ved at blinke. Jo hårdere, man blinker, jo mere sekret bliver der presset ud i øjnene,” siger Jannik Boberg-Ans.

Det er især, når vi sidder ved computere og iPads, at vi glemmer at få blinket. Blinkefrekvensen nedsættes faktisk med op til 60 % foran computerskærmen.

Massér øjenlågene

“Tryk blidt hen langs øjenvippekanten, og hold trykket i 5-8 sekunder. Man kan også massere øjenlåget forsigtigt med varmt vand, mens man er i bad,” siger øjenkirurgen.

Brug øjendråber

“Hvis man allerede har tørre øjne, kan man dryppe kunstige tårer i sine øjne. Det vil få generne til at forsvinde, men det løser ikke den oprindelige ubalance i øjet,” siger Jannik Boberg-Ans.

Væk med kontaktlinserne

“Kontaktlinser forhindrer øjet i at blive fugtet. Derfor kan det være en god idé at skifte linserne ud med briller eller få en øjenoperation,” siger øjenkirurgen.

Klippet starter efter 55 sekunder.