close

Vores telefoner er åbne kl. 8:30-17 på alle hverdage.

Du kan også kontakte vores klinikker direkte her: Aalborg · Århus · Herning · Esbjerg · København

Nyheder

Back

Med EuroEyes i Nepal, hvor vi giver svagtseende synet tilbage

EuroEyes giver svagtseende i Nepal synet tilbage

EuroEyes’ øjenkirurg Jannik Boberg-Ans var i Nepal for at give svagtseende og blinde synet tilbage

150 fattige fik synet tilbage i Nepal

Tre danske øjenlæger og en sygeplejerske er netop hjemvendt fra en operationstur til Nepal, hvor de har været med til at operere 150 fattige langt oppe i Himalaya. Især én patients historie har sat sig spor hos deltagerne.
De fleste danskere ville nok takke pænt nej til at bruge deres møjsommeligt opsparede ferie på at hjælpe fattige mennesker et så fjernt sted som Nepal. Ikke desto mindre er det, hvad tre danske øjenlæger og en sygeplejerske har gjort. De fire danskere er lige hjemvendt fra Himalaya, hvor øjensygdomme er udbredt som følge af for dårlig og forkert ernæring. Danskerne var med til at operere i alt 150 i løbet af et par dage. Særligt en oplevelse har sat sig spor.
“Vi opererede en ældre dame, der var så hårdt angrebet af grå stær på begge øjne, at hun ikke kunne se meget andet end et svagt lys. Efter operationen havde hun stort set genvundet sit fulde syn, og det betød, at hun blandt andet kunne se sin svigerdatter og andre familiemedlemmer for første gang. Hidtil havde hun genkendt svigerdatteren på stemmen, og udseendet var anderledes, end hun havde forestillet sig,” forklarer øjenlæge Jannik Boberg-Ans fra EuroEyes, der udgjorde den ene fjerdedel af den danske mission.”For at få behandlingen var den ældre dame nødt til at gå 8-10 kilometer, og med hendes almene helbredstilstand in mente er det lidt af en bedrift. Men som så mange andre af de fattige nepalesere gjorde hun alt, hvad hun kunne for at få vores hjælp. Mange af de patienter, som vi hjalp, blev praktisk talt båret hertil af familiemedlemmer,” fortsætter han. Jannik Boberg-Ans var afsted sammen med sin hustru, der også er øjenlæge, samt to andre øjenspecialister. Han forklarer, at årets ekspedition blot er én i en række. Tidligere har de danske læger været i Peru, Lesotho og Den Dominikanske Republik. I 2015 er det Myanmar, der kan se frem til hjælp.

Glæden ved at give

For de danske øjenlæger var det værd at tage en uge ud af kalenderen og give til andre, fordi de fik en masse gode oplevelser retur. “Man skal godt nok være følelseskold, hvis man ikke bliver glad indvendig, når man ser den forskel, vi gjorde. Man siger, det er den største glæde at kunne give, og vi mærkede oprigtig den glæde, når vi hjalp folk, der ellers var håbløst stillet,” fortæller Jannik Boberg-Ans, der i Nepal også mærkede lokalbefolkningens livsglæde på trods af de håbløse forhold.

De danske øjenlæger var i Nepal med til at støtte en lokal kollega, der har et øjenhospitalsprojekt. På den måde lever projektet længere tid end de få dage, de danske øjenlæger var i Nepal. “Det er en god fornemmelse, at man ved, der stadig er håb for de personer, som vi ikke nåede at behandle. Man kan jo ikke hjælpe alle, men vi gjorde, hvad vi kunne, mens vi var der,” siger han.

Aflagte briller gør stor gavn

Danske EuroEyes-patienter har doneret over 500 aflagte briller, der blev delt ud til de personer i lokalbefolkningen, som kunne hjælpes uden operation. “Mange af de danske patienter, som vi har opereret på det seneste, har nu hjulpet fattige i Himalaya med deres aflagte briller. Jeg synes, det er en smuk gestus, der viser, hvilken forskel små bidrag gør i den tredje verden,” forklarer Jannik Boberg-Ans, der sammen med EuroEyes har taget initiativ til at lave en støtteside ved navn Redsynet.dk, hvor danskere kan donere briller og penge til fremtidige projekter.

De fire danske læger betalte selv ophold og rejse, mens Varelotteriet og Dansk Tennis Fonds støtte betalte for de andre udgifter til projektet. “Sponsoraterne gjorde naturligvis, at vi fik minimeret vores egne udgifter til rejsen og opholdet i Himalaya,” forklarer Jannik Boberg-Ans.

  • 60 % af befolkningen i området lever under fattigdomsgrænsen
  • Se og hør Jannik fortælle om turen i dette klip fra Lorry, som blev sendt den 10. februar
  • Du kan støtte Red Synet og selv være med til at gøre en forskel ved at besøge siden her

Fotos: Claudia Dons (www.claudiadons.dk)

Eller bare ring til os gratis.

7027 4553

Mandag til fredag: 08:30–17:00 Lørdag: 10:00–15:00

Book tid til uforpligtende gratis synsundersøgelse