Grå Stær

Grå stær er den hyppigste øjensygdom i Danmark. Faktisk bliver der på årsbasis opereret 40.000 patienter for grå stær. En stor del af disse operationer foretages af specialiserede læger på EuroEyes’ topmoderne klinikker i Danmark.

For mange lyder en øjenoperation som et voldsomt indgreb, men faktisk er det et hurtigt, ambulant indgreb, som ikke kræver nogen indlæggelse.

 

 

 
 

 

 

 

Er du én af de mange danskere, der er ramt af grå stær?

Grå stær er en øjensygdom, der rammer øjets linse. Det er også den hyppigst forekommende øjensygdom, der findes herhjemme. Der findes kun én effektiv måde at behandle grå stær. Det er ved en operation, hvor den naturlige linse udskiftes med en kunstig linse.  

 

Sikker behandling med kompetent lægeteam

Når du behandles på én af EuroEyes klinikker, er du sikker på en behandling af høj kvalitet. Vi anvender kun det bedste udstyr, og vores team af læger er blandt de førende inden for deres felt i Europa. Du er derfor i sikre hænder gennem hele forløbet. Både før, under og efter din behandling. 

 

Grundigt behandlingsforløb

Hos EuroEyes finder vi ud af, hvilken behandlingsmetode, der er bedst for dig og din situation ved en uforpligtende øjenlægekonsultation. Her fastslår vi dit behov, og hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig. Konsultationen tager omkring 30 minutter. Du får din øjne opmålt og oftalmologiske specialister forklarer dig i detaljer, hvordan behandlingen kommer til at foregå på selve dagen. Efter behandlingen ser vi dig til opfølgende kontroller. 

 

Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille tid

+45 7027 4553

 

Gå til kontaktsiden her

Fremgangsmetoden

Grå stær operation – trin for trin:

Inden behandlingen bedøves øjet med bedøvende øjendråber. Operationen fortages ambulant og varer som regel 15 min. pr. øje.

Den grå stær korrigeres ved hjælp af et refraktivt linseudskift, hvor den naturlige linse erstattes med en kunstlinse. Den naturlige linse befinder sig umiddelbart under regnbuehinden og består af to dele: linsekernen og linsekapslen.

Først fjernes patientens naturlige linse. Et lille cirkulært indsnit foretages i linsekapslen, hvorigennem linsekernen fjernes. Linsekapslen efterlades i øjet og fungerer som ”holder” til den nye linse.

Herefter bliver den nye kunstlinse indsat. Linsens styrke er nøje udregnet forud for operationen baseret på præcise ultrasoniske opmålinger. Hver patient modtager en specialfremstillet kunstlinse, der holder livet ud. Det kan enten være en monofokal eller trifokal linse. Da en monofokal linse kun har et brændpunkt, vil patienten stadig have brug for briller efter operationen. En trifokal linse derimod, har flere brændpunkter – patienten kan derfor stille skarpt på forskellige afstande og vil ikke have brug for briller.

 

Linsetyper

Fordelene ved trifokale linser sammenlignet med monofokale linser

En grå stær behandling kan udføres med enten mono- eller trifokale linser. Trifokale linser har adskillige brændpunkter, og har dermed én væsentlig fordel: efter behandlingen vil patienten have et godt syn både på korte og lange afstande – uden at skulle bruge briller. I modsætning hertil har monofokale linser kun ét brændpunkt, og kan derfor kun give et godt syn på enten kort eller lang afstand. Den monofokale patient kan derfor ikke blive helt fri for briller.

 

Yderligere tekniske detaljer om trifokale linser

Optikken i de trifokale linser, der anvendes af EuroEyes, udfærdiges ved hjælp af den patenterede SMP-teknologi: Gennem en særlig procedure bliver lysspredningsfænomener, som altid optræder med trifokale linser, stærkt reduceret. Det positive udfald: færre blændinger og færre glorie-effekter. Derudover sørger den asfæriske optik for en optimeret billedkvalitet og et forbedret kontrastsyn under nedsatte lysforhold, som f.eks. dæmpet belysning eller nattens mørke.

Til beskyttelse af den følsomme nethinde, er linsen udover et UV-filter udrustet med et valgfrit udvidet lysbeskyttelsesfilter. Denne beskyttelsesfunktion bliver inden for oftalmologien især benyttet til forebyggelse af Macula-Degeneration (AMD) eller til patienter, som allerede lider under AMD.

 

Behandlingsforløb

1. Uforpligtende konsultation:

 • Vi fastslår hvilken behandlingsmetode vil være bedst for netop dine øjne, og kontrollerer om du er egnet til denne behandling
 • Undersøgelsen varer typisk 30 minutter
 • Oftalmologisk undersøgelse og opmåling af dine øjne
 • Øjenlægen forklarer om behandlingen i detaljer
 • Forud for denne undersøgelse bør du ikke have båret hårde kontaktlinser i to uger eller bløde kontaktlinser i tre dage.
 • Vær venligst opmærksom på at du ikke bør køre bil efter forundersøgelsen, da der anvendes pupiludvidende øjendråber

3. På behandlingsdagen

 • Vi anbefaler, at du på behandlingsdagen klæder dig i behageligt tøj
 • Hvis muligt, medbring gerne en ledsager
 • Du kan spise og drikke som du plejer, men undgå gerne rygning
 • Af hygiejnemæssige årsager er det vigtigt, at du undlader brug af al make-up og parfume
 • Vi giver dig gerne lidt beroligende medicin inden behandlingen
 • Bedøvende øjendråber
 • Dette ambulante indgreb varer omtrent 10-15 pr. øje
 • Efter behandlingen kan du ikke selv køre bil

4. Efter behandlingen

 • Gnid dig venligst ikke øjnene
 • Anvend øjendråberne efter lægens anvisninger
 • Kunstige øjendråber efter behov
 • Vend tilbage til arbejde efter 2-4 dage
 • Genoptag sportsaktiviteter efter ca. 1-2 uger, og undgå i første omgang svømning og sauna
 • Kontrollerende undersøgelser som regel efter 1 dag – 1 uge – 1 måned – tre måneder

 

 

Ofte stillede spørgsmål om grå stær

Kunstlinsen består af et materiale, der tolereres nemt af kroppen, så afstødningsrisikoen eksisterer i praksis ikke.
Behandlingen mod grå stær vil være en øjenoperation. Behandlingen sker ved at der foretages en ambulant kirurgisk erstatning af øjets naturlige linse. Øjets naturlige linse er blevet sløret pga. den grå stær, derfor udskiftes den med en kunstlinse.

Selve operation for grå stær vil foregå ved, at der foretages et lille cirkulært snit i linsekapslen, så linsekernen kan blive fjernet. Linsekapslen forbliver i øjet og kommer til at fungere som en holder til den nye linse. Herefter kan den nye kunstlinse indsættes, så den erstatter den naturlige linse. Kunstlinsen som indsættes er blevet fremstillet til individuelt brug, og er baseret på præcise ultrasoniske opmålinger. Hver patient der behandles for grå stær modtager altså en specielt fremstillet kunstlinse. Kunstlinsen er lavet til at holde livet ud.

Linsen som indsættes vil typisk være en multifokal linse. En multifokal linse har flere brændpunkter, og det muliggør at både nærsynethed og langsynethed forsvinder. Derfor er det muligt i de fleste tilfælde at lægge brillerne på hylden.

Takket være bedøvende dråber kan man kun mærke et let tryk under behandlingen. Også efter behandlingen har man som regel ingen smerter.
Nej, man kan ikke mærke den implanterede intraokulære linse, og man kan heller ikke se den.
Der findes to forskellige typer Phake intraokulære linser: forkammerlinser og bagkammerlinser.
Grå stær opstår ofte som følge af aldring. Cellerne i øjets linse dør og udskiftes ikke som i de fleste af kroppens andre organer, men cellerne lægges derimod udenpå de eksisterende. For at linsen forbliver klar kræves det, at disse celler og deres proteinindhold ligger i meget præcise mønstre. Med årene kan der komme uregelmæssigheder, og det forårsager linsen til at blive uskarp. Proteinindholdet i cellerne gør også at linsekernen hærdes med alderen, og ikke er i stand til at bue linsen på den korrekte måde længere. Det betyder, at brændpunktet forskydes på nethinden ved korte afstande. Så grå stær kan altså opfattes som kroppen naturlige forfald.

Grå stær kan dog også opstå i forbindelse med andre sygdomme eller ydre påvirkninger. Som sagt opstår grå stær i langt de fleste tilfælde som følge af aldring, men du bør undgå følgende påvirkninger:
Røntgenstråler, enten infrarøde eller ultraviolette stråler.
Øjenskader og gentagne inflammationer af regnbuehinden.
Rygning, både passiv og aktiv.
Længere behandlingsforløb med bibyrebarkhormon
Sukkersyge(diabetes mellitus) og øvrige stofskiftesygdomme.
Sygdom under graviditet kan øge risikoen for at barnet fødes med grå stær.
I få tilfælde kan grå stær også være medfødt.

Grå stær opdages typisk af optikeren. Herefter stiller øjenlægen den endelige diagnose og vurderer graden og typen af grå stær.
Det er muligt at få tilskud til behandling af grå stær. Er du medlem af sygeforsikring “Danmark” kan du modtage tilskud. For at få tilskud skal du være medlem af gruppe 1, gruppe 2 eller gruppe 5 med tilvalget: Operation i de umiddelbart forudgående 12 måneder. Vi anbefales dog altid, at kontakte sygeforsikringen Danmark inden operationen af grå stær.
Forværring af synet ved grå stær er meget individuelt, så det er også individuelt hvornår en operation vil være passende. Ved grå stær er som sagt hverken svie eller smerte, derfor kommer det udelukkende an på ens syn. Får man problemer i det daglige med sit syn, er det på tide at konsultere sin øjenlæge.

Hvis grå stær ikke bliver behandlet, vil den forværres yderligere, og synet vil aftage gradvist.

Ventetiden for at blive opereret for grå stær, afhænger af hvor mange patienter vi har på givne tidspunkt. Du skal desuden være opmærksom på, at der kan forekommer ventetid på både forundersøgelsen og selve operationen for grå stær. Du kan dog kontakte os her, og få at vide hvornår vi har en tid til dig.