Nærsynethed – og hvad vi kan gøre ved det

Synsfejl er et vidt udbredt fænomen i vores samfund. Næsten 50 procent af befolkningen er ramt - størstedelen deraf er nærsynede og afhængige af briller eller kontaktlinser. Og dog - for EuroEyes gør det muligt at leve et liv uden briller.

Myopi – den medicinske betegnelse for nærsynethed – er en brydningsfejl der resulterer i at fjerne objekter fremstår slørede, mens nære objekter forbliver skarpe. Det er en af de mest almindelige synsfejl. Myopi starter typisk i skolealderen, og forværres indtil 20 års alderen. Dog kan myopi også udvikles hos ældre voksne på grund af synsstress (f.eks. fra computerarbejde) eller medicinske forhold, såsom diabetes.

Forskellen mellem et normaltseende øje og et nærsynet øje

Det normaltseende øje danner skarpe billeder på nethinden, så både nære og fjerne objekter fremstår skarpe. Et normalt øjes optiske system (hornhinde, linse og glaslegeme) dirigerer indkommende lysstråler (de billeder vi ser) således at de lander præcist i den centrale nethindes fokus–den såkaldte Makula, så det skarpeste billede dannes.

Denne afledning af lysstråler kaldes brydning, og måles i dioptrier. De forskellige andele af det optiske system, udgiver den samlede brydningskraft. Er brydningskraften korrekt, vises de billeder vi ser, skarpt på nethinden.

 

 

Kortsynethed

Det nærsynede øje er for det meste vokset længere end det normaltsynede øje eller brydningskraften fra hornhinde eller linse er for stærk. De indkommende lysstråler bliver samlet i et brændpunkt, som ligger foran nethinden, og fjerne genstande vil forekomme uskarpe. Jo længere øjet er, desto højere nærsynethed, og dermed stærkere uskarphed. For at korrigere denne tilstand er det nødvendigt at reducere brydningskraften, og dermed forskyde brændpunktet bagud.

 

 

Kortsynethed

Hvilken behandlingsmetode er den rette for mig?

Forud for en behandling vil der altid blive foretaget en grundig indledende forundersøgelse og en grundig vejledning for at afgøre, om du er egnet til laserbehandlingen. Sikkerhed og diagnostik er de vigtigste faktorer ved forundersøgelsen. I nogle tilfælde afslører forundersøgelsen, at en patient ikke er egnet til en LASIK-behandling. I de fleste tilfælde vil patienten blive tilbudt en alternativ behandling, der vil kunne korrigere dennes synsfejl.

 

 

Øjenlaserbehandling til korrektion af nærsynethed

Også i kombination med en bygningsfejl

 

Behandlingsmetode Nærsynethed
eeLASIK/Femto-LASIK op til -8 dioptrier1
PRK/LASEK
op til -6 dioptrier

 1 afhængigt af hornhindetykkelsen

 

Linsebehandling til korrektion af kraftigt nærsynethed

Også i kombination med en bygningsfejl

 

Behandlingsmetode Nærsynethed
Implanterbar kontaktlinse (ICL)1 fra -8 dioptrier

1 Patient yngre end 40-45 år

 

Linsebehandling til korrektion af nærsynethed i kombination med alderssyn

 

Behandlingsmetode Nærsynethed
Multifokal linse1 alle dioptrier

1 Patient ældre end 40-45 år

 

Ved en grå stær operation kan samtidigt eksisterende nærsynethed, bygningsfejl eller alderssyn korrigeres i en og samme behandling.

 

Læs mere om øjenlaseroperation her

 
Til toppen af siden